Small wheat plants grow in beautiful rows on the field. Agricultural wheat field on a sunny day. Agricultural landscape.

Boli prezente deja în culturile de cereale păioase din județul Brăila

Condițiile climatice zonale din perioada de iarnă, caracterizate printr-un regim pluviometric bun, temperaturi mult peste media multianuală și ceață persistentă pe parcursul mai multor zile, chiar săptămâni, determină o severitate și o incidență foarte ridicată a atacului agenților patogeni în acest sezon.


Zona de Sud-Est a beneficiat de un regim pluviometric generos, cantitatea de precipitații căzută în zonă de la 1 septembrie până la 1 ianuarie depășind 210 mm, iar în luna ianuarie s-au mai acumulat aproximativ 30 mm. În ceea ce privește temperaturile, acestea s-au menținut peste media multianuală încă din octombrie până în prezent, înregistrându-se, de exemplu, maxime de 15,7°C în luna ianuarie.


De asemenea, apariția acestor agenți patogeni poate fi în strânsă legătură cu:


• Momentul semănatului, în special acolo unde culturile au fost înființate devreme (început de septembrie la orz sau sfârșit de septembrie la grâu).

• Utilizarea de soiuri mai sensibile la agenții patogeni.

• Densitatea mare pe unitatea de suprafață.

• Aplicarea unor norme ridicate de îngrășăminte azotoase.


Stadiul de vegetație la culturile de cereale păioase în județul Brăila:


• Acolo unde semănatul s-a realizat în prima decadă a lunii septembrie, orzul este la final de înfrățire (BBCH 28-29).

• Acolo unde semănatul s-a realizat mai târziu (a doua sau a treia decadă a lunii septembrie),

cultura se află în faza de înfrățire (BBCH 23-25).


În ceea ce privește cultura de grâu, situația este similară cu cea a orzului. Lanurile înființate în ultima decadă a lunii septembrie – început de octombrie sunt avansate, aflându-se la final de înfrățire și pregătindu-se pentru următoarea fenofază de vegetație, respectiv alungirea paiului (BBCH 29-30).


precipitatii
temperaturi

Pătarea reticulară a frunzelor de orz – Pyrenophora teres

  • Impact economic

Pagubele în producție, în anii favorabili, pot ajunge până la 40%, dar poate aduce și deprecieri de calitate prin micotoxinele ce se dezvoltă în urma infecțiilor, cele mai periculoase fiind cele din genul Aspergillus, și anume Aspergillus oryzae și Aspergillus flavus.


  • Condițiile climatice propice apariției și dezvoltării bolii

Patogenul se dezvoltă atunci când umezeala persistă pe frunze între 10 și 30 de ore sau chiar mai mult. În astfel de condiții, când umiditatea atmosferică este între 80 și 100%, iar temperaturile sunt cuprinse între 15-25°C, sporularea ciupercii este maximă. La soiurile susceptibile, în mai puțin de 22 de ore de la infecție, pot apărea primele simptome ale bolii.


  • Simptomatologie și cum recunoaștem agentul patogen

Simptomele se pot manifesta în toamnă și mai ales în primăvară. Pe frunze, ca urmare a atacului, apar pete de culoare maro până la maro închis, de formă ovală, care, în transparență, prezintă structură reticulară.

Ca urmare a evoluției patogenului, în locul atacului, țesuturile se necrozează, prezentându-se sub forma unor dungi rectangulare, punctiforme sau ovale. Țesutul afectat este de culoare maronie, fiind separat de țesuturile sănătoase printr-o zonă de culoare gălbuie. Prin unirea petelor, boala capătă forma unor benzi de culoare gălbuie sau maronie.

La un atac puternic, frunzele afectate sau părți din acestea se usucă.


  • Măsuri de combatere chimică

Având în vedere intensitatea și severitatea atacului, în momentul în care factorii climatici permit, recomandăm aplicarea unor produse bine formulate, cu 2 sau 3 substanțe active, având mecanisme de acțiune diferite la nivelul agentului patogen, cum ar fi:


Cayunis 325 EC (bixafen + spiroxamină + trifloxistrobin) – doza: 1 l/ha

Nativo 300 SC (trifloxistrobin + tebuconazol) – doza: 0,8 l/ha

Nativo Pro 325 SC (protioconazol + trifloxistrobin) – doza: 0,6 l/ha


patare
grau
grau
grau

Septorioza – Septoria tritici

  • Impact economic

Pagubele produse de această ciupercă pot ajunge, în anii favorabili, până la 30-50%.

  • Condițiile climatice propice apariției și dezvoltării bolii

Umiditatea ridicată în perioada de iarnă, cât și temperaturile din această perioadă, au favorizat apariția acestui agent patogen. Picnosporii pot germina chiar și la temperaturi de 2-3°C, iar germinarea sporilor se poate realiza la 6-8°C și la o umiditate relativă a aerului de 85% timp de 12 ore.


Ciuperca evoluează și se dezvoltă într-un interval larg de temperaturi, dar cele ideale sunt cuprinse între 20-25°C, însă dezvoltarea este condiționată de prezența apei. Astfel, primele simptome pot apărea la nici 7 zile de la realizarea infecției.


  • Simptomatologie și cum recunoaștem agentul patogen

Simptomele se dezvoltă pe toată perioada de vegetație (S. tritici). Inițial apar pete clorotice pe frunzele de la sol (etajul inferior de frunze). Ulterior, acestea se extind și au formă neregulată, cu tendința de poziționare de-a lungul nervurilor (ca niște dungi).


În faza avansată a bolii apar picnidiile, care sunt puncte mici, de culoare neagră, dispuse paralel de-a lungul nervurilor. Pe plăntuțele tinere, apar pete brune, alungite, chiar pe coleoptil.

La un atac masiv, întregul limb foliar poate fi acoperit de miceliu, astfel încât, în cele din urmă, frunzele se necrozează și mor.


  • Măsuri de combatere chimică

Având în vedere intensitatea și severitatea atacului, în momentul în care factorii climatici permit, recomandăm aplicarea unor produse bine formulate, cu 2 sau 3 substanțe active, având mecanisme de acțiune diferite la nivel de agent patogen, cum ar fi:


  • INPUT 460 SC (protioconazol + spiroxamină) – doza: 1 l/ha
  • Falcon Pro (protioconazol + spiroxamină + tebuconazol) – doza: 0,8 l/ha
  • Cayunis 325 EC (bixafen + spiroxamină + trifloxistrobin) – doza: 1 l/ha
  • Nativo 300 SC (trifloxistrobin + tebuconazol) – doza: 0,8 l/ha
  • Nativo Pro 325 SC (protioconazol + trifloxistrobin) – doza: 0,6 l/ha
  • Aviator Xpro 225 EC (protioconazol + bixafen) – doza: 1 l/ha
  • Nativo Forte (protioconazol + spiroxamină + trifloxistrobin) – doza: 1,2 l/ha

septorioza

Făinarea – Blumeria graminis sau Erysiphe graminis


  • Impact economic

Pagubele în producție, în anii favorabili, pot ajunge până la 20-45%. Dacă nu este controlat la timp și ajunge să se instaleze și la spic, acest agent patogen poate afecta indicii de calitate, în special cei de panificație.


  • Simptomatologie și cum recunoaștem agentul pathogen

Atacul ciupercii a început în unele zone încă din ferestrele iernii și se poate extinde din focarele inițiale sub formă de vetre, așa cum se poate observa și în imaginea de mai jos!


Atacul se recunoaște ușor. La început sunt vizibile, la nivelul limbului foliar, pete galbene sau de culoare verde deschis, iar pe măsură ce agentul patogen evoluează, se formează aglomerări de micelii mici, albe, cu aspect pâslos.Acestea, pe măsură ce atacul se extinde, confluează, acoperind țesutul organului atacat.


Plantele atacate sunt mai sensibile la stresul abiotic, pot rămâne în urmă și chiar pot pierde o mare parte din aparatul foliar atacat.


  • Condițiile climatice propice apariției și dezvoltării bolii

Roua, precipitațiile, umiditatea relativă a aerului și nebulozitatea pot influența în mod direct gradul de atac și propagarea bolii.

Sporii germinează între 3-31°C, cu un optimum între 14-17°C. Ciuperca poate fi puternic extensivă când umiditatea relativă este cuprinsă între 85 și 100%.


  • Măsuri de combatere chimică

Având în vedere intensitatea și severitatea atacului, în momentul în care factorii climatici permit, recomandăm aplicarea unor produse bine formulate, cu 2 sau 3 substanțe active, având mecanisme de acțiune diferite la nivel de agent patogen, cum ar fi:


INPUT 460 SC (protioconazol + spiroxamină) – doza: 1 l/ha

Falcon Pro (protioconazol + spiroxamină + tebuconazol) – doza: 0,8 l/ha

Cayunis 325 EC (bixafen + spiroxamină + trifloxistrobin) – doza: 1 l/ha

Nativo 300 SC (trifloxistrobin + tebuconazol) – doza: 0,8 l/ha

Nativo Pro 325 SC (protioconazol + trifloxistrobin) – doza: 0,6 l/ha


fainarea
grau

  • De asemenea, temperaturile ridicate, regimul de precipitații consistent din cursul lunilor de iarnă, cât și lipsa unei erbicidări încă din toamnă au favorizat dezvoltarea și apariția, în special, a buruienilor dicotiledonate, cât și a unor buruieni monocotiledonate și în culturile de cereale paioase.

  • Presiune ridicată de buruieni dicotiledonate, cum ar fi Veronica hederifolia, Veronica persica, Stellaria media sau Sisymbrium officinale, Centaurea cyanus – Brăila – 31.01.2025.

grau