Condițiile climatice zonale din perioada de iarnă, caracterizate printr-un regim pluviometric bun, temperaturi mult peste media multianuală și ceață persistentă pe parcursul mai multor zile, chiar săptămâni, determină o severitate și o incidență foarte ridicată a atacului agenților patogeni în acest sezon.
Zona de Sud-Est a beneficiat de un regim pluviometric generos, cantitatea de precipitații căzută în zonă de la 1 septembrie până la 1 ianuarie depășind 210 mm, iar în luna ianuarie s-au mai acumulat aproximativ 30 mm. În ceea ce privește temperaturile, acestea s-au menținut peste media multianuală încă din octombrie până în prezent, înregistrându-se, de exemplu, maxime de 15,7°C în luna ianuarie.
De asemenea, apariția acestor agenți patogeni poate fi în strânsă legătură cu:
• Momentul semănatului, în special acolo unde culturile au fost înființate devreme (început de septembrie la orz sau sfârșit de septembrie la grâu).
• Utilizarea de soiuri mai sensibile la agenții patogeni.
• Densitatea mare pe unitatea de suprafață.
• Aplicarea unor norme ridicate de îngrășăminte azotoase.
Stadiul de vegetație la culturile de cereale păioase în județul Brăila:
• Acolo unde semănatul s-a realizat în prima decadă a lunii septembrie, orzul este la final de înfrățire (BBCH 28-29).
• Acolo unde semănatul s-a realizat mai târziu (a doua sau a treia decadă a lunii septembrie),
cultura se află în faza de înfrățire (BBCH 23-25).
În ceea ce privește cultura de grâu, situația este similară cu cea a orzului. Lanurile înființate în ultima decadă a lunii septembrie – început de octombrie sunt avansate, aflându-se la final de înfrățire și pregătindu-se pentru următoarea fenofază de vegetație, respectiv alungirea paiului (BBCH 29-30).