Denumire stiintifica: Erysiphe graminis
Denumire populara: Fainarea graului
Boala afecteaza culturile de grau, fiind influentata de conditiile climatice. Boala apare sub forma unei pustule albicioase care se extinde. Aceasta apare mai intai pe frunzele bazale, dupa care se poate extinde pe teci si pe tulpina. Frunzele atacate se ingalbenesc si mor prematur. La o presiune mare de infectie pot fi afectate frunzele superioare si spicele. Pe aceste pustule apar mai tarziu puncte negre care reprezinta fructificatiile ciupercii. Fainarea are o foarte mare importanta economica in cultura cerealelor, putand produce pierderi mari de productie. Atacul in toamna afecteaza plantele prin scaderea rezistentei plantelor la ger. La atac timpuriu boala conduce la pierderi de frunze, infratirea si dezvoltarea radacinilor sunt afectate. Atacul intarziat impiedica procesul de asimilatie al plantelor astfel incat numarul de boabe pe spic si MMB-ul se reduc. Boala este influentata de soiul cultivat. Dezvoltarea bolii in culturile de cereale se poate produce exploziv, intervalul de timp de la infectie pana la aparitia primelor simptome vizibile fiind cuprins intre 3 si 5 zile.