Putregaiul tulpinii și știuleților de porumb (Gibberella Zaea), cunoscut și sub numele de fusarioza tulpinilor și știuleților, este o boala provocată de ciupercile din familia Fusarium. Putregaiul tulpinii și știuleților de porumb poate să apară atât înaintea răsăririi plantelor, cât și după înflorirea acestora, fiind afectată în toate fazele de vegetație. Ciuperca trăiește în pământ, în resturi vegetale și supraviețuiește condițiilor grele de iarnă.
Este tipică zonelor temperate și umede. Umezeala ridicată din sol și din atmosferă favorizează dezvoltarea bolii. Dacă umiditatea pământului este mare, porumbul este atacat încă din perioada de vegetație de către ciuperca rămasă de la cultura anterioară, afectând semințele de porumb. Astfel plantele putrezesc înainte de răsărire.
Simptomele putregaiului tulpinilor și știuleților de porumb
Atacul putregaiului tulpinilor și știuleților de porumb apare preponderent pe tulpina plantei și pe știuleți. La nivelul tulpinilor, simptomele apar la nivelul internodiilor bazale. Tulpinile, pe interior, capătă o culoare roșiatică, în timp ce la exterior se îngălbenesc și cu timpul devin brune. Boala se extinde pe întregul interior al tulpinii, aceasta ajungând să putrezească. Tulpinile devin fragile și în cele din urmă se frâng.
În cazul în care putregaiul tulpinilor și știuleților de porumb debutează înaintea răsăririi plăntuțelor, semințele sunt afectate imediat după germinare și putrezesc.
Simtomele bolii apar și la nivelul mătăsii și știuleților. Acestea sunt acoperite de un mucegai de culoare roz, iar la boabe apare miceliul.
Boabele afectate de putregaiul tulpinilor și știuleților de porumb nu pot fi consumate de către oameni și animale sau folosite pentru procesare. Porumbul poate provoca intoxicarea acestora.
Prevenirea și combaterea putregariului tulpinilor la porumb
Măsurile ce se pot luat împotriva acestei boli, atât pentru a preveni, cât și pentru a trata, pot fi de natura chimică sau agrofitotehnică.
Semințele de porumb alese trebuie să corespundă unor hibrizi rezistenți la această boală. Mai mult decât atât, semințele pot fi tratate cu substanțele chimice adecvante pentru a preveni apariția bolii încă din stadiul de germinație.
De asemenea, este recomandat să se sibă în vedere momentul semănatului, astfel încât nivelul de umidiatate să fie cât mai scăzut cu putință.
Nu în ultimul rând, pentru a preveni apariția putregaiul tulpinilor și știuleților de porumb, este recomandată practicare rotației culturilor: niciodată nu semănați porumb după porumb sau după alte cereale din grupa sa. Alternând culturile, ciuperca din pământ va fi distrusă.
V-ar putea interesa și cum se manifestă putregaiul tulpinii la rapiță.