Viteza la semănat

Viteza la semănat

Cum este influențată cultura de porumb de viteza la semănat


Viteza la semănat este un factor determinant pentru cultura și producția de porumb. Acest aspect poate să fie uneori ignorat sau lăsat pe o poziție inferioară față de celelalte verigi din cultura porumbului datorită unor constrângeri cum ar fi: iminența unor condiții meteo neprielnice, distanțele mari de parcurs între solelel ce urmează să fie însămânțate cu porumb, etc.


Majoritatea semănatorilor actuale, care prezintă calități bune și foarte bune, conțin în instrucțiuni și vitezele recomandate pentru un semănat uniform, însă conțin și informații privind vitezele maxime de semănat, care deseori sunt luate de către mecanizator drept etalon sau ajung uneori să fie chiar depășite, ignorându-se condițiile din câmp, cum ar fi pregătirea unui pat germinativ corespunzător sau adâncimea la semănat.


Practic, vitezele care depășesc recomandările pentru un semănat uniform duc la neuniformități pe orizontală și pe verticală.


Neuniformitățile pe orizontală sunt date de distanțele aleatorii între semințe pe rând, sunt distanțe prea mici sau prea mari, care nu coincid reglajului semănătorii. Astfel, distanțele prea mari sunt nedorite datorită faptului că se pierd spații unde ar fi putut sa crească plante.


Distanțele prea mici sunt nedorite datorită faptului că acolo unde sunt plante foarte apropiate, concurența pentru lumină, apă și elemente nutritive diminuează producția plantei după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.


Neuniformitătile pe verticală sunt date de faptul că la viteze mai mari, sectiile semănătorii oscilează pe vertical, ducând la o neuniformitate de adâncime a materialului săditor. Astfel, se ajunge la o răsărire neuniformă, cu plante mai mici sau mai mari. Diferențele de o frunză, ca stadiu de dezvoltare între plante, duc la pierderi. Diferențele de două frunze, ca stadiu de dezvoltare, accentuează aceste pierderi, iar planta de porumb care răsare când plantele din jurul ei au deja 3 frunze, cel mai probabil nu va fructifica.

Puteți vedea în imagini știuleții produși de plante alăturate din câmp care au avut răsărire diferită.



În urma experiențelor în care au fost testate diferite viteze s-au urmărit distanțe între plante pe rând, dezvoltările plantelor de la răsărit până la maturitatea fiziologică, s-a încercat cuantificarea pierderilor de producție cauzate de viteza la semănat. Astfel, în imaginile alăturate puteți vedea știuleții produși într-o solă unde s-a folosit viteza ridicată la semănat, cu neuniformitățile aferente versus o viteză recomandată, unde plantele au avut șanse egale de dezvoltare, rezultând numărul de plante planificat și știuleți uniformi ca mărime



Autor: George Popescu


DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF