Gândacul lucios al rapiței
Gândacul polenului sau al florilor este un dăunător foarte răspândit în România, cu predilecţie în regiunile cu precipitaţii mai ridicate - Tansilvania, Banat şi nordul Moldovei.
Descriere
Adultul are corpul alungit, turtit, de formă dreptunghiulară, de culoare neagră sau verde închis, cu luciu metalic spre partea dorsală. Pronotul şi elitrele au o punctuaţie fină şi deasă. Larvele sunt oligopode şi la completa dezvoltare ajung până la 4 mm lungime. Au corpul de culoare alb-cenuşie, foarte aplatizat, având capul şi picioarele maronii. Dorsal, pe fiecare segment, se găsesc câte două pete de culoare închisă.
Biologie
Meligethes aeneus are o generaţie pe an (uneori două generaţii). Adulţii hibernează în stratul superficial al solului, la 3-4 cm adâncime sau sub frunze, de obicei în liziera pădurilor şi a pajiştilor. Apar în luna aprilie, când temperatura zilei atinge 10-11°C şi se hrănesc cu elementele florale ale speciilor de plante ierboase sau lemnoase.
Când temperatura ajunge la 15°C, gândacul zboară pe rapiţă. Femela depune ponta (300 de ouă) la baza bobocilor florali, pe stamine sau pistil (câte 1-2 ouă/boboc). După 10 zile apar larvele (stadiul larvar durează 3-4 săptămâni), după care vor coborî în sol la 2-4 cm unde se vor transforma în pupă. A doua generaţie de adulţi apare în iunie şi intră în diapauză la sfârşit de iulie, iar după o perioadă de hrănire de câteva săptămâni se retrag pentru hibernare.
Mod de dăunare
Gândacul atacă diferite specii de crucifere (specii cultivate şi buruieni) şi este periculos în toate stadiile de dezvoltare. Atât larvele cât şi adulţii consumă anterele, ovulul şi polenul bobocilor florali, distrugându-i. Larvele se hrănesc doar cu organele florale ale plantelor din familia crucifere. La o infestare puternică, pe un boboc floral se pot găsi 10-15 larve.
Prevenire şi combatere
Ca măsuri preventive amintim respectarea asolamentului, strângerea şi distrugerea resturilor vegetale, arătura, respectarea epocii de semănat.
Se pot efectua tratamente chimice la avertizare, cu produsele şi dozele recomandate în CODEX.
Pragul economic de dăunare este de 1 adult/plantă aflată în stadiul D de dezvoltare a mugurelui floral şi de 2-3 adulţi/plantă în stadiul E (separarea mugurilor florali).
Dăunătorul are o serie de duşmani naturali cu importanţă economică, cum ar fi carabidul Clivina fossor Fall, care poate distruge până la 65% din pupele şi larvele gândacului lucios.
Se recomanda executarea tratamentului folosind un insecticid sistemic si/sau de contact recomandat de CODEX.
Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător.
Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor.