Gărgăriţa galicola. Ceuthorhynchus pleurostigma Marsh.

Gărgăriţa galicola. Ceuthorhynchus pleurostigma Marsh.


Gărgărița galicola la rapiță


Gărgărița galicola la rapiță



Descriere

Adultul are corpul alungit, de 2-3 mm lungime, de culoare negru-cenuşiu, cu pete albe pe părţile laterale ale mezotoracelui. Rostrul este roşcat şi se găseşte ascuns în stare de repaus într-un şanţ special al prosternului. Pronotul este puternic punctat şi prevăzut median cu un şanţ. Elitrele sunt acoperite cu o pubescenţă fină, de culoare cenuşie. Oul este elipsoidal, de culoare albă. Larvele au 3-4 mm lungime, apode, de culoare albă; capul este brun-deschis.


Biologie

Iernează în sol, în stadiul de adult sau de larvă. Are o generaţie pe an, cu două cicluri de evoluţie: unul de primăvară, care se dezvoltă pe rapiţă şi muştar şi altul de vară care se dezvoltă pe plante legumicole vărzoase.


Mod de dăunare

Este un dăunător oligofag, iar din familia cruciferelor atacă cu predilecţie varza.

Atacul este produs de larve care pătrund în rădăcini şi produc o hipertrofie a ţesuturilor, în jurul rădăcinilor formându-se gale caracteristice. În primă fază, aceste gale sunt mici, apoi se unesc ajungând la dimensiunea unei alune sau chiar a unei nuci. În interiorul unei gale se găsesc 1-2 larve. Acest tip de atac poate fi confundat cu cel al herniei rădăcinilor.


Prevenire şi combatere

Distrugerea plantelor spontane din familia Cruciferae (rapiţă sălbatică, muştar sălbatic) pe care se dezvoltă dăunătorul; rotaţia culturilor; folosirea de sămânţă sănătoasă, tratată, pe terenuri bine pregătite şi în soluri fertile.

Se pot întrebuinţa şi insecticide granulate conform CODEX.


Informații relevante


Gărgăriţa galicola



DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF