Gărgăriţa seminţelor de crucifere. Ceutorhynchus assimilis Payk.

Gărgăriţa seminţelor de crucifere. Ceutorhynchus assimilis Payk.


Gărgărița semințelor


Un dăunător întâlnit în majoritatea zonelor în care se cultivă rapiţă.


Descriere

Adultul are 2,5 - 3 mm, este de culoare gri-negru, cu striuri dorsale, acoperit cu păr des şi solzişori cenuşii, partea anterioară a elitrelor fiind fin granulată. Larva, de tip curculionid, apodă, are o lungime de 4–5,3 mm, de culoare alb–translucid până la galben (în funcţie de stadiul de dezvoltare), cu capul bej-maroniu.


Biologie

Dăunătorul iernează ca insectă adultă în stratul superficial al solului. După aproximativ 40-70 zile de hrănire, insectele ajung la maturitatea sexuală, când are loc copulaţia, apoi ponta. Femela roade un orificiu în silicvele formate unde depune câte un ou. O femelă poate depune în jur de 35-50 de ouă. Perioada de incubaţie durează între 7-12 zile, iar evoluţia larvară 25-35 zile.

După dezvoltarea larvelor, acestea rod orificii în peretele silicvei, părăsesc locurile de hrană, se retrag în sol unde se împupează. Stadiul de pupă ţine 10- 15 zile. Noii adulţi se hrănesc pe seama plantelor crucifere spontane şi cultivate până în toamnă când se retrag pentru hibernare. Primăvara părăsesc locul de hibernare şi migrează pe cruciferele spontane şi apoi pe culturile de rapiţă şi alte crucifere cultivate.


Mod de dăunare

Adulţii se hrănesc cu silicvele în curs de dezvoltare şi fac orificii prin care îşi depun ponta. În aceste zone se formează aşa-numitele „puncte negre”. Atacul larvelor se produce în interiorul silicvelor, rozând seminţele crude. Prin perforaţiile făcute, în silicve pot pătrunde şi alte specii dăunătoare, cel mai adesea întâlnindu-se ţânţarul galicol al cruciferelor (Dasyneura brassicae). Uneori atacul apare doar pe marginile câmpului de rapiţă. Atacul este masiv când temperaturile sunt ridicate, pe perioada înfloritului. Pe parcursul dezvoltării, o larvă poate distruge de 5 la 10 seminţe.


Gărgărița semințelorGărgărița semințelor

Gărgărița semințelorGărgărița semințelor


Combatere

Combaterea chimică se face după formarea primelor silicve, dar înainte de încheierea înfloritului. Pragul economic de dăunare este de 1-2 adulţi/plantă. Momentul optim de aplicare a tratamentului este înaintea atingerii PED-ului când se înregistrează un adult la două plante şi s-au format primele silicve. Este recomandat să se aplice insecticide cu acţiune combinată - atât sistemice, cât şi de contact, iar dozele de aplicare să fie la limita superioară.


Informații relevante


Gargarita semintelor



DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF