Vocea fermierilor

75% dintre fermieri sunt deschiși la inovație, pentru a face față schimbărilor climatice, arată o cercetare globală

  • Volatilitatea vremii, incertitudinea economică și presiunile politice în creștere sunt provocările fermierilor din întreaga lume
  • Deja peste 90% folosesc una sau mai multe practici agricole regenerative, pentru a îmbunătăți sănătatea solului și a crește producția
  • Un potențial mai mare de producție stimulează, de asemenea, adoptarea agriculturii digitale, două treimi dintre fermieri folosind deja instrumente digitale și aceeași proporție dorind să învețe mai multe despre AI

București, 22 octombrie 2024 – 75% dintre fermieri sunt deja afectați de schimbările climatice sau sau îngrijorați de consecințele acestora, iar 71% dintre ei raportează scăderea recoltelor ca o preocupare majoră. 6 din 10 au experimentat deja pierderi semnificative de venit din cauza recentelor evenimentelor meteorologice neobișnuite. Ca parte a soluției, fermierii se bazează pe inovație: 75% sunt deschiși să implementeze noi tehnologii, pentru a face față mai bine schimbărilor climatice. Dorința de a avea recolte mai bune, ferme reziliente și mijloace de trai securizate stimulează interesul și adoptarea unor practici mai regenerative și tehnologice în agricultură.


Acestea sunt câteva dintre rezultatele cheie ale studiului Farmer Voice 2024, o cercetare realizată pe un eșantion de 2.000 de fermieri din Australia, Brazilia, China, Germania, India, Kenya, Ucraina și Statele Unite, efectuată de compania globală de cercetare a pieței Kynetec, în numele Bayer. Studiul dezvăluie provocările, aspirațiile și nevoile fermierilor, în contextul schimbărilor climatice, digitalizării și volatilității economice și politice.


Rodrigo Santos, Membru al Consiliului de Administrație al Bayer AG și Președinte al Diviziei Crop Science, a declarat: „Studiul Farmer Voice subliniază că fermierii continuă să se confrunte cu provocări economice și de mediu în misiunea lor esențială de a oferi alimente pentru întreaga lume. Aceștia caută inovații care să le îmbunătățească activitatea și un mediu propice pentru a adopta din ce în ce mai multe practici regenerative, care să sporească reziliența sistemelor alimentare – în beneficiul planetei, al securității alimentare și al mijloacelor lor de trai.”


Cele mai frecvente provocări cu care se confruntă fermierii sunt generate de volatilitate și incertitudine. În privința următorilor 3 ani, mai mult de o treime dintre ei au menționat volatilitatea vremii sau evenimentele meteorologice extreme (37%) și volatilitatea prețurilor/veniturilor (36%) printre cele mai importante 3 provocări. Deși aceste aspecte au rămas constante comparativ cu rezultatele din 2023, sondajul din acest an a dezvăluit o creștere semnificativă a îngrijorărilor legate de deciziile politice sau de reglementare ca o preocupare cheie, 29% dintre fermieri menționând aceasta ca o provocare din top 3, dublu față de anul trecut.


Acest aspect se reflectă în răspunsurile pe care fermierii le-au dat când au fost întrebați ce ar putea aduce cele mai mari beneficii fermelor lor în viitor. Accesul la inovații, precum protecția culturilor (41%) și semințele cu trăsături specifice (36%), se clasează printre cele mai importante, însă fermierii au subliniat și că schimbările în reglementări și politici ar putea aduce avantaje semnificative, 36% dintre ei considerându-le o prioritate esențială.


Fermierii adoptă tehnologii digitale pentru a face față provocărilor și a-și îmbunătăți afacerile


O modalitate de a depăși diversele provocări și de a spori productivitatea în agricultură este digitalizarea. Aproape două treimi dintre fermieri utilizează deja instrumente digitale, iar alți 25% planifică să le folosească în viitor. Fermierii din întreaga lume folosesc aceste instrumente pentru o gamă variată de aplicații, inclusiv prognoza vremii, optimizarea deciziilor din fermă și aplicarea precisă a resurselor. Principalele motive pentru adoptarea digitalizării sunt de natură economică: 88% dintre fermieri văd îmbunătățirea randamentelor culturilor ca un factor motivant, 85% indică economiile de costuri, iar 84% se concentrează pe calitatea superioară a produselor. Asigurarea sustenabilității pe termen lung a practicilor agricole se clasează pe locul patru (79%), subliniind angajamentul fermierilor față de responsabilitatea în gestionarea terenurilor.


Cu toate acestea, există o diferență semnificativă în utilizarea digitală între țările cu un număr mai mare de fermieri mici și alte piețe. În medie, la nivel global, 65% dintre fermieri utilizează în prezent instrumente digitale, comparativ cu 49% în China, 42% în Kenya și doar 8% în India. Cu toate acestea, fermierii din aceste țări intenționează să implementeze mai multe instrumente digitale în viitor (China: 27%, Kenya: 42%, India: 85%). De asemenea, deschiderea fermierilor către tehnologiile digitale vine împreună cu dorința de a învăța, inclusiv despre inteligența artificială. Deși 72% au cunoștințe reduse despre aplicațiile actuale ale AI în agricultură, aproape două treimi (62%) sunt interesați să afle mai multe.


Fermierii adoptă practici regenerative pentru a îmbunătăți sănătatea solului și productivitatea


Importanța sustenabilității în motivația fermierilor de a utiliza instrumente digitale evidențiază rolul crucial al digitalizării în tranziția către o agricultură regenerativă. La fel ca în cazul motivelor pentru adoptarea digitalizării, fermierii consideră că sporirea recoltelor și creșterea productivității sunt printre cele mai relevante rezultate pe care agricultura regenerativă ar trebui să le asigure, alături de sănătatea solului.


„Una dintre cele mai presante întrebări este cum putem îndeplini cerințele de a proteja planeta, de a produce suficiente alimente și de a ne asigura că fermierii pot trăi din munca lor,” a afirmat Rodrigo Santos. „O parte din răspuns se află în conceptul de agricultură regenerativă. Pentru noi, aceasta înseamnă să sporim producția alimentară, veniturile și reziliența fermelor într-un climat în schimbare, în timp ce revitalizăm natura. Această evoluție va necesita un efort colaborativ din partea fermierilor, a societății și a mediului de afaceri.”


Fermierii au început deja această călătorie. Peste 90% dintre aceștia aplică cel puțin o practică de agricultură regenerativă în activitățile lor. Fermierul mediu folosește aproape șapte, dintr-o selecție de 17 practici comune de agricultură regenerativă, arătând că mai este încă mult de parcurs. Cele mai răspândite practici includ rotația culturilor, menținerea fertilității solului prin adăugarea de nutrienți și monitorizarea sănătății solului.


Fermierii cred că munca lor este esențială și doresc să fie auziți


În ciuda gamei largi de provocări cu care se confruntă fermierii, ei recunosc potențialul și valoarea muncii lor în viitor. Fermierii se consideră esențiali pentru asigurarea securității alimentare (95%), și, prin urmare, cred că merită o mai mare apreciere pentru rolul pe care îl joacă (91%). De asemenea, ei consideră că munca lor este importantă pentru societate în genera (94%). Acest lucru îi determină pe două treimi dintre ei să încurajeze generațiile viitoare să aleagă agricultura ca profesie.


„Fermierii doresc să fie recunoscuți pentru contribuția lor în societate. Toți putem contribui la susținerea muncii lor, fie că lucrăm direct cu fermierii, formulăm politici adecvate sau pur și simplu ne bucurăm de roadele eforturilor lor,” a spus Rodrigo Santos. „Vocea fermierilor este una importantă. În fața provocărilor semnificative care ne așteaptă, trebuie să continuăm să îi ascultăm și să învățăm de la ei.”


Sondajul Farmer Voice, realizat la comanda Bayer, a adunat informații de la peste 2.000 de fermieri din Australia, Brazilia, China, Germania, India, Kenya, Ucraina și Statele Unite. Participanții au fost selectați aleatoriu din fiecare piață, cu obiectivul de a obține un eșantion reprezentativ, care să acopere diversitatea profilurilor fermierilor care cultivă diferite tipuri de culturi. Studiul a fost realizat independent de Kynetec, un lider global în domeniul datelor, analizei și informațiilor în agricultură, sănătatea animalelor și nutriție. Respondentii nu au fost informați că sondajul era realizat în numele Bayer pentru a preveni orice influență asupra răspunsurilor lor. Interviurile au fost realizate între lunile iunie și iulie 2024.


Sondajul Farmer Voice este disponibil aici: FarmerVoice