Putregaiul cenuşiu la rapiţă: simptome si măsuri de prevenţie

Putregaiul cenuşiu la rapiţă: simptome si măsuri de prevenţie

Putregaiul cenușiu: Combaterea putregaiului cenușiu


Denumire ştiinţifică: Botrytis Cinerea



Deși putregaiul cenuşiu este o boală care afectează cel mai comun vița de vie, acesta poate apărea la un număr mare de plante, între ele rapița.


Această boală iși face apariţia în principal pe resturi vegetale aflate în curs de descompunere în sol. În condiţii favorabile de umiditate atacul se manifestă pe toată planta. Putregaiul cenuşiu este considerat a avea o importanţă redusă, iar controlul chimic este rareori justificat.


putregaiul cenusiu la rapita

putregaiul cenusiu la rapita putregaiul cenusiu la rapita


Simptome


Putregaiul cenuşiu poate apărea acolo unde boala întâlneşte orice formă de ţesut afectată de îngheţ, boli, paraziţi sau daune mecanice. Aşadar, atacul se poate manifesta atât la frunze, cât şi la tulpini şi silicve.
Printre simptomele de atac, pe frunze, se pot observa pete de culoare galben-cenuşiu, acoperite de un mucegai alb-cenuşiu purverulent. În prima fază a infestării sunt atacate frunzele mature din imediata apropiere a solului.


În condiţii de umiditate crescută pe tulpini, ramificaţii, frunze şi silicve se instalează un miceliu gri-maroniu cu aspect purverulent. Dacă infecţia se produce devreme (la sfârşitul iernii), poate cauza o putrezire totală a plantelor. Dacă infecţia se instalează la nivelul tulpinilor şi silicvelor, boala determină scuturarea prematură.


Combatere


Pentru a preveni infestarea cu putregaiul cenuşiu la rapiţă se pot lua o serie de măsuri de protecţie. În acest sens sunt de menţionat: strângerea și distrugera resturilor de plante infectate, evitarea densităţilor prea mari, evitarea rănirii mecanice a plantelor, combaterea dăunatorilor care provoacă rănirea plantelor de rapiță, aplicarea fazială a azotului și controlul chimic cu fungicide.


Informații relevante


Putregai cenusiu.pdf



DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF