Trăsăturile biologice ale gărgăriței tulpinilor de rapiță
Adulţii de gărgărița tulpinilor de rapiță au corpul de culoare cenuşiu spre negru, cu aspect pufos, şi lungime de 3,5-4 mm. Rostrul poate ajunge până la 1/3 din lungimea corpului. Larvele au 5-8 mm lungime, de culoare gălbuie, cu protuberanţe înserate cu perişori, cu excepţia capului care, prezintă o coloraţie de la galben spre negru.
Caracteristicile biologice ale gărgăriței tulpinilor de rapiță
Gărgărița tulpinilor de rapiță, la fel ca gărgărița semințelor, hibernează în sol ca adult şi începe migrarea în condiţii neaşteptate, când temperatura solului la 2 cm adâncime ajunge la 6°C. Perioada de activitate a gărgăriței tulpinilor de rapiță începe în ferestrele iernii, atunci când temperaturile au valori mai mari de 6°C cu zile însorite atunci când plantele pornesc în vegetaţie şi continuând până la sfârşitul înmuguritului, iar perioada de atac a dăunătorului începe la temperaturi de 9-12°C.
Modul de dăunare a gărgăriței tulpinilor: Adulţii fac perforaţii marginale pe vârful tulpinilor şi pe frunze unde depun ponta. Larvele rod galerii în măduva tulpinilor.
Consecinţele atacului gărgăriței tulpinilor: Încetinirea creşterii plantei și creşterea numărului porţilor de intrare pentru diferite boli ale tulpinii sunt doar unele dintre efectele atacului gărgăriței tulpinilor. Mai mult decât atât, plantele devin vulnerabile la cădere sau ramifică bogat. Şi, nu în ultimul rând, nu formează silicve sau acestea sunt seci şi cu seminţe de slabă calitate.
Prevenire şi combatere gărgăriței tulpinilor de rapiță
Combaterea pe cale chimică a gărgăriţelor tulpinilor la hibernare se face atunci când se constată apariţia lor în capcanele galbene. Tratamentul trebuie aplicat imediat ce au apărut primii adulţi, înainte de depunerea pontei. Larvele din interiorul tulpinilor sunt foarte dificil sau chiar imposibil de combătut. După depunerea ouălor, practic, nu mai există metodă de combatere.
Pentru a preveni atacul gărgăriței tulpinilor de rapiță, se recomandă împărțirea terenului în sole și rotirea culturii de rapiță astfel încât să revină pe același teren o data la aproximativ 3 ani.
Gărgărița tulpinilor este un dăunător agresiv, greu de combătut odata ce larvele încep să se dezvolte. Eliminarea plantelor din aceeași familia (cea a cruciferelor), poate ajuta la controlul răspândirii parazitului.
Perioada optimă de tratament contra gărgăriței tulpinilor de rapiță
La depistarea atacului - P.E.D.: 1-2 adulţi pe plantă.
Se recomandă executarea tratamentului folosind un insecticid sistemic sau de contact menţionat în CODEX.
Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
Respectaţi cu stricteţe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protecţie a albinelor şi a animalelor!
Informații relevante