Carența de mangan la rapiță
Primele simptome apar pe frunzele tinere. Atât între nervuri, cât şi pe întregul limb foliar, se văd puncte clorozate (cloroza începe la o oarecare distanţă faţă de nervuri). Ţesutul clorozat se va necroza ulterior. Înflorirea este întârziată, având loc o dezvoltare deficitară a silicvelor, întârzierea coacerii şi a momentului recoltării.
Se poate confunda cu deficienţa de sulf: cloroza apare pe întregul limb, nu începe de la margini, ca în cazul carenţei de sulf!
Se poate confunda cu deficienţa de magneziu, fier, dar simptomele apar întotdeauna la frunzele tinere. La carenţa de fier nervurile rămân foarte clar delimitate, ţesutul din jur fiind total clorozat.
Simptomele apar mai ales în perioadele cu umiditate excesivă. Terenurile humificate, uşoare şi permeabile, cu pH peste 6,5 până la alcalin, solurile turboase, acide, cu amendamente exagerate de calcar, pot determina apariţia carenţei de mangan.
RECOMANDĂRI: Pe terenurile uşoare, puţin alcaline, se va aplica sulfat de mangan; se pot utiliza şi îngrăşăminte cu reacţie acidă, ca de exemplu sulfat de amoniu şi superfosfat.
Informații relevante
Carenţa de mangan
Carenţa de magneziu (Mg)
Carenţa de fier (Fe)