Simptomele carenței de sulf la rapiță
De obicei, apare pe soluri cu pH scăzut, textură uşoară. Simptomele se manifestă prima dată la frunzele tinere, culoarea acestora devenind verde deschis. Îngălbenirea începe dinspre margini, iar nervurile rămân verzi (pete decolorate între nervuri). Pot apărea deformări ale limbului - în formă de lingură - însoţite de înroşirea acestuia.
Plantele sunt erecte, cu aspect rigid, iar florile au culoare galben-pal cu petale albicioase. Se prelungeşte perioada de vegetaţie, scade numărul şi dimensiunea silicvelor, numărul seminţelor în silicve fiind şi el redus.
În funcție de variația condițiilor metereologice, începând cu jumătatea lunii martie și până la jumătatea lunii aprilie, rapița începe perioada de consum de Sulf . Acest consum se menține în perioada de alungire a tijei florale precum, a înfloritului și se prelungește până la începutul formării silicvelor.
De asemenea, din cauza carenței de sulf, la unele soiuri de rapiță de toamnă se diminuează numărul silicvelor precum și numărul semințelor din silicve.
Carenţa de sulf provoacă încetinirea pronunțată a creșterii plantelor, iar în caz de carență severă și prelungită, creșterea se oprește. Rolul Sulfului este de a ajuta la creșterea și dezvoltarea uniformă a plantelor și de a crește procentul de ulei din semințe.
Se poate confunda cu carenţa de magneziu: apare aceeaşi clorozare a frunzelor, dar fără necrozarea acestora. Confuzie de diagnoză. Comparați cu simptomele carenţei de azot deoarece la oleaginoase in lipsa sulfului, nici azotul nu este valorificat de catre plante.
Rapiţa este o plantă indicator pentru carenţa de sulf. Chiar dacă solul este deficitar în sulf, simptomele de carenţă apar în principal la rapiță şi doar secundar la cereale.
Recomandări pentru lipsa de sulf la rapiță
Important este ca acest element nutritiv pentru cultura de rapiță să fie aplicat corect și la timpul potrivit, respectiv primăvara devreme când planta prezintă între 4 și 6 frunze. Astfel, se mărește numărul de proteine conținut de semințe și, totodată, crește rezistența acestora la infecțiile fungice. Fermierii trebuie să asigure necesarul de Sulf al culturii de rapiță, înainte ca plantele să ajungă în perioada de înflorire și de formare a silicvelor, perioada de consum maxim de Sulf.
NU este recomandată stropirea rapiței în timpul înfloritului!
Soluțiile pentru combaterea cerenței de sulf la rapiță sunt aplicarea superfosfatului şi a sulfatul de amoniu (21% azot cu 24% sulf). Cea mai bună variantă pentru acoperirea nevoilor de sulf ar fi folosirea superfosfatului. Datorită conţinutului ridicat de sulf.
Aplicarea de sulfat de amoniu are şi rolul de reducere a pH-ului pe solurile bazice şi favorizează absorbţia fosforului; nu trebuie aplicat când plantele sunt îngheţate sau umede.
Este important să se asigure necesarul de Sulf al culturii de rapiță, înainte ca plantele să ajungă în perioada de consum maxim (de înflorire și de formarea silicvelor).
Informații relevante