Răsărirea porumbului: efectele răsăririi neuniforme
Deoarece în ultimii ani au fost probleme în unele zone ale țării cu răsărirea neuniformă la porumb încercăm să aducem în discuție acest fenomen și să propunem câteva soluții pentru gestionarea unei situații de răsărire neuniformă și să furnizăm de asemenea câteva sugestii pentru obținerea unei răsăriri uniforme a porumbului.
Cauzele răsăririi neuniforme pot fi foarte diferite şi anume:
Răsărirea porumbului în condiții de umiditate diferenţiată a solului
În cele mai multe cazuri, răsărirea neuniformă se produce din cauza gradului diferit de umiditate a solului fie în epoca semănatului, fie la scurt timp după. Umiditatea la adâncimea de semănat poate fi adecvată pentru germinare și răsărire în anumite zone, dar nu în toate. Gradul de umiditate al unui teren variază din cauza tipurilor de soluri și a topografiei. Paturile germinative care se formează atunci când se lucrează cu pământ prea umed pot favoriza contactul inegal dintre sol și sămânță, permițând unor semințe să absoarbă suficientă umiditate pentru a încolți, altora aproape deloc.
În situații frecvente, multe dintre semințele ajunse într-un sol uscat nu germinează și răsărirea porumbului se produce de abia după prima ploaie, ceea ce ar putea însemna și câteva săptămâni după însămânțare. Prin urmare, în cadrul aceleiași culturi putem întâlni plante aflate în stadii diferite de dezvoltare, funcție de perioada scursă între însămânțare și ploaie. Diferențe între momentul răsăririi pot fi întâlnite de la o porțiune a culturii la alta, de la un rând la altul sau chiar de la o plantă, la alta.
Răsărirea porumbului și temperatura variabilă a solului
Temperaturi diferite ale solului de asemenea pot cauza răsăriri neuniforme ale porumbului, mai ales atunci când însămânțarea se produce devreme sau în cazul unui teren insuficient pregătit. Temperatura solului diferă în funcție de: distribuția neuniformă a terenului rezultat în urma pregătirii pentru însămânțare; adâncimea de semănat neuniformă; tipologia și topografia terenului. Însămânțarea pe un teren insuficient curățat sau la o adâncime mai mare decât cea obișnuită expune sămânța la o temperatură mai scăzută a solului, iar răsărirea porumbului va fi cu 2-3 zile întârziată față de cea a plantelor semănate pe un sol curățat, la adâncime optimă. Efectele negative ale temperaturilor variabile în sol sunt cu adevărat de luat în seamă atunci când temperatura din zona de semănat este în preajma celor 100C, când fluctuaţii minore pot duce la influenţe majore ale germinaţiei.
Alte cauze
Răsărirea neuniformă poate, de asemenea, surveni din cauza unui sol întărit, daune provocate de erbicide sau infestări cu diverse boli. În cele din urmă, răsărirea neuniformă se poate produce atunci când fermierii încearcă să cârpească terenurile atunci când apar probleme, decât să întoarcă toată cultura și să o ia de la început.
Recomandări pentru situaţiile de răsărire neuniformă a porumbului
Primul lucru care trebuie făcut este să se facă o evaluare a zonelor unde avem răsărire neuniformă a porumbului. Acestea vor fi diferite de la un câmp la altul, dar și de la o parcelă la alta în cadrul aceluiași teren. Ar trebui să vă raportați la tipul de parcelă cel mai des întâlnit atunci când aveți de-a face cu diversele situații.
Foarte important e stabilirea momentului aplicării erbicidelor (faza de vegetație) deoarece răsărirea neuniformă a porumbului va crea probleme în stabilirea momentului de aplicare a erbicidelor cu consecințe care pot duce la fitotoxicitate.
Ar trebui protejate plantele întârziate?
Dacă plantele întârziate răsar doar la 1 ½-2 săptămâni distanță, evitați să le îngropați pe timpul efectuării prașilei mecanice. În cazul în care mai puțin de ¼ din rând răsare cu 3 sau mai multe săptămâni mai târziu, atunci probabil că nu se merită să mențineți plantele în viață. Producțiile vor fi sensibil egale și dacă protejați plantele, și dacă le distrugeți.
Ar trebui întoarsă cultura în cazul răsăririi neuniforme a porumbului?
Dacă întârzierea la răsărire este mai mică de 2 săptămâni, reînsămânţarea va avea efecte minime asupra producției, indiferent de gradul de neuniformitate.
Dacă ½ sau mai multe dintre plantele din rând răsar după 3 sau mai multe săptămâni, atunci reînsămânţarea ar putea duce la o creștere de 10% a producției. Ca să puteți lua decizia optimă, încercați să estimați profitul pe care l-ați obține din cultura întoarsă în comparație cu costurile pe care le prespune reînsămânţarea și riscurile unei noi răsăriri neuniforme.
Ajută „peticirea” la ceva?
Când reînsămânţaţi o parcelă săracă ( ½ pierderi sau mai mari pe rând), puteți fie să distrugeți parcela cu totul și să o luați de la început, fie doar să umpleți golurile „peticite”şi să vă asumați răsărirea neuniformă a porumbului.
Dacă semănați din nou după 2 săptămâni de la primul semănat, „peticitul” ar putea fi o variantă. Producțiile vor fi similar cu cele ale unei răsăriri uniforme, dacă reușiți să mențineți o distanță aproximativ egală între rândul inițial și cel nou. Oricum, în doar 2 săptămâni de la semănat e prea devreme pentru a putea intui care va fi finalitatea.
Dacă semănați din nou după 3 săptămâni de la prima încercare, producția potențială este cu circa 10% mai mare dacă întoarceți totul, decât dacă faceți doar cârpeli în lotul inițial. Din nou, încercați să puneți profitul și costurile în balanță și apoi decideți.
Considerente
Ca o consecință firească, răsărirea neuniformă a porumbului diminuează producțiile din cauza competiției între plantele aflate în stadii diferite de dezvoltare. Plantele mai avansate sunt în competiţie cu cele mai tinere pentru lumină, apă și nutrient. În unele cazuri, plantele întârziate sunt mai vulnerabile la atacul dăunătorilor.
Plantele întârziate au un bob cu un conținut mai ridicat de apă la recoltare. Acest aspect se traduce într-o recoltă ale cărei boabe au un conținut de apă în bob diferit, iar asta poate însemna deteriorarea calităţii și costuri mai mari pentru uscare. Plantele răsărite mai târziu vor avea tulpina mai subțire și cu o predispoziție la cădere de aceea, în timpul recoltării, ajustarea utilajelor de recoltare duce la îngreunarea recoltării pentru plante timpurii și plante întârziate, iarăși presupune un efort în plus.
Recomandări pentru evitarea răsăririi neuniforme a porumbului
• Porumbul răsare adesea neuniform din cauza unor factori de mediu pe care fermierii nu-l pot controla. Cu toate acestea, următoarele recomandări pot fi de folos în evitarea răsăririi neuniforme.
• Evitați lucrarea excesivă a solului care poate usca sau compacta patul germinativ.
• Nu uitați că lucrarea unui sol ud duce la un pat germinativ compact, una dintre cauzele majore care favorizează răsărirea neuniformă.
• Verificați adâncimea la semănat în mai multe zone ale câmpului. O creștere a adâncimii chiar și cu un centimetru poate elimina riscul de răsărire neuniformă când umiditatea la semănat este redusă. Dacă nu este suficient de bine curățat câmpul, iar resturile vegetale sunt în cantități foarte mari alegeți cel mai bun echipament de semănat pentru aceste condiții (cu discuri în loc de patine).
• Nu faceți rabat de la tehnologia recomandată în utilizarea erbicidelor şi momentul aplicării.
• După semănat, monitorizați cu atenție răsărirea, iar dacă s-a format crustă care împiedică răsărirea uniformă, folosiți sapa rotativă.