Cele mai utile sfaturi pentru semănatul porumbului

Cele mai utile sfaturi pentru semănatul porumbului


Când se seamănă porumbul, orice fermier trebuie să țină seamă de câteva aspecte tehnologice și tehnice care să asigure răsărirea uniformă a porumbului şi o densitate corespunzătoare.


Dragi fermieri, semănaţi timpuriu, dar în intervalul perioadei optime de semănat porumbul! La începutulperioadei de semănat porumbul aveți în sol umiditatea necesară încolţirii, iar răsărirea se realizează în timp scurt. De reținut că pentru fiecare zi câştigată la răsărire, se grăbeşte cu două zile apariţia paniculelor şi a mătăsii şi se reduce, astfel, perioada de vegetaţie.


Riscurile sunt mari în cazul însămânţării înainte de perioada optimă de semănat porumbul deoarece timpul până la răsărire se prelungeşte şi duce adesea la:

• putrezirea semințelor în sol

• o răsărire eşalonată

• densitați scăzute

• întreaga cultură poate fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului și așa mai departe.


Ţineți cont de poziţionarea corectă în fermă a hibridului cultivat şi de recomandările privind densitatea. Sloganul nostru ”O plantă în plus face diferenţa” l-am pus în practică şi l-am demonstrat în cadrul platformele din rețeaua de testare DEKALB® în anul 2016.


Influența densității asupra rezultatului de producție la porumb


Pentru a asigura semănatul de calitate al porumbului, reglajele obligatorii ale semănătorii se vor verifica în mai multe momente ale zilei, efectuându-se ori de câte ore este necesar. Altfel riscăm ca în viitoarea cultură să avem orăsărire neuniformă din cauza adâncimilor diferite de semănat, cu o distribuție neuniformă a plantelor pe rând.



Când se seamănă porumbul, în funcţie de textura solului şi gradul de aprovizionare cu apă la data semănatului, adâncimea de semănat variază. Astfel, pe solurile grele cu textura argiloasă, adâncimea de semănat va fi de 4-6 cm, iar pe terenurile uscate în stratul superficial de sol şi cu textură uşoară, nisipoasă, va fi de 5-7 cm.


O sămânţă semănată prea adânc va avea un număr redus de rădăcini adventive, reducându-se astfel spaţiul lateral de nutriţie. Semănatul la suprafaţă reduce numărul de rădăcini profunde şi astfel spaţiul de nutriţie pe adâncime.


Adâncimea de semănat la porumb variază şi în funcţie de dimensiunea bobului (MMB). Acest aspect trebuie luat în seamă pentru a evita răsărirea neuniformă. De reținut că, pentru declanşarea germinaţiei un bob de porumb are nevoie de o cantitate de 44% apă din greutatea sa. Ceea ce înseamnă că un bob de dimensiuni mici va avea nevoie de o cantitate mică de apă pentru a germina în comparaţie cu un bob mare. Astfel o sămânţă mai mică va fi semănată la adâncimi mai mici (4-5 cm), iar o sămânţă mai mare poate fi semănată mai adânc. În condiții normale de tehnologie, din toate studiile realizate din 1937 până în prezent, se demonstrează că semințele mai mici au aceeaşi informaţie genetică. Mărimea bobului nu influențează producția, aceasta fiind dată de potențialul genetic al hibridului.


Răsărire uniformă la porumb


În cazul primăverilor secetoase, se recomandă ca semănatul să se facă mai adânc, până la 7 cm, dar în umezeală. Când se seamănă porumbul la o adâncime de 4-6 cm, cu umiditate neuniformă a solului, riscăm să avem o răsărire neuniformă sau o răsărire întârziată până după prima ploaie. În condițiile în care nu se ajunge la procentul de umiditate necesar germinației, procesele care declanșează startul în vegetație pornesc parțial, iar substanțele folosite în acest proces declanșează putrezirea boabelor, răsărire eşalonată, plante lipsă şi întreaga cultură poate fi acoperită de buruienile care cresc înaintea porumbului.



DESCĂRCAȚI VERSIUNEA PDF